-20 % na Hvězdy měsíce: Vyzkoušejte pleťovou masku a pleťovou mlhu z kolekce Louka

Moje prodejna
T.G. Masaryka 38, Karlovy Vary

Alkohol v kosmetice: Ano nebo ne?

23. 11. 2023 autor: Bára Čechová a vývojové oddělení

Ptáte se, proč se alkohol do kosmetiky přidává, jaké jsou jeho výhody či nevýhody nebo vás zajímá, jak to je s alkoholem v kosmetice Manufaktura? Přečtěte si, co k tomu říká dlouholetá vývojářka kosmetiky Manufaktura – Ing. Eva Horčíková.

Alkohol v kosmetice: Ano nebo ne?
Alkohol v kosmetice: Ano nebo ne?

Obsah

Alkohol (ve složení Alcohol Denat., jinak líh, ethanol) v kosmetických produktech se stává kontroverzním tématem. Navzdory odlišným názorům i odpovědím můžeme s jistotou říct, že ve složení kosmetiky se občas objevuje a rozhodně v něm má své opodstatnění.

Jaké jsou benefity alkoholu v kosmetice?

Nedá se říct, že je alkohol v kosmetice škodlivý. Ba naopak. Jeho účinek na pokožku však závisí na konkrétním typu alkoholu a v neposlední řadě na jeho koncentraci v daném výrobku. V čem je nám tedy v kosmetice dobrým „sluhou“?

1. Alkohol má konzervační schopnost

Alkohol je v kosmetice účinným konzervačním činidlem. Zabraňuje růstu bakterií a plísní, což může prodloužit trvanlivost produktu.

2. Alkohol se rychle vstřebává

Alkohol se rychle vstřebává do pokožky a napomáhá rozpouštět další složky v produktu, a tím zlepšit jejich absorpci pokožkou.

​​​​​​​3. Alkohol přispívá k matnému vzhledu pleti

Alkohol se často používá v kosmetice pro mastnou a aknotickou pleť, protože může přispět k matnějšímu vzhledu pokožky tím, že odstraní přebytečný maz z pleti a pleť dokáže lépe vyčistit.

4. Alkohol vysušuje a zlepšuje akné

V některých případech může alkohol pomoci vysušit a dezinfikovat pupínky a akné. Proto je často přítomen v produktech určených ke zlepšení stavu akné.

Alkohol je v kosmetice účinným konzervačním činidlem

Mýty a možné nevýhody alkoholu v kosmetice

Mýty o alkoholu v kosmetice jsou zcela běžné a často vedou ke zkresleným představám o tom, jaký má alkohol vliv na pleť a pokožku.

Vždy je důležité brát v úvahu svůj stav a typ pleti a její konkrétní potřeby. Přehlížet bychom neměli ani etikety produktů.

V případě, že máme obavy, vhodnost používání produktů obsahujících alkohol pro svůj typ pleti konzultujte s dermatologem.

1. Způsobuje alkohol dehydrataci?

Použití alkoholu ve formulaci nemusí nutně znamenat, že způsobuje dehydrataci. Vždy záleží na jeho koncentraci, celkové receptuře výrobku a také na typu pleti. Může být vhodný v čisticích produktech pro mastnou pleť, ale maximálně v koncentraci do 20 % nebo nižší.  Měl by být používán s rozumem, aby nedošlo k nadměrnému odmaštění – odstranění ochranné kožní bariéry a tím i k následné dehydrataci.

2. Může alkohol zhoršovat citlivost citlivé pleti?

Je pravdou, že líh (alkohol) může ve vyšší koncentraci způsobit podráždění a vysušení citlivé pleti. Proto je důležité, aby lidé s citlivou pletí byli opatrní při výběru produktů obsahujících alkohol a raději zvolili jemnější alternativy.

3. Je pravda, že všechny produkty s alkoholem jsou škodlivé?

Ne všechny produkty obsahující alkohol jsou automaticky škodlivé. Mnoho kosmetických výrobců používá alkohol v mírné koncentraci a kombinuje ho s dalšími složkami, aby minimalizovali potenciální negativní účinky.

V jakém druhu kosmetiky se s alkoholem setkáte?

Ve formulacích kosmetických přípravků se líh neboli ETHANOL / ETHYLALKOHOL (ve složení produktu v INCI uváděný také jako Alcohol Denat. nebo Alcohol) nejčastěji používá ve vonných výrobcích. Které to jsou?

Hit mezi vůněmi - toaletní voda Louka v balení „na doma“ i „do kabelky“

♥ Toaletní vody (EdT)

♥ Parfemované vody (EdP)

♥ Kolínské vody (EdC)

♥ Vody po holení

Aromaterapeutické výrobky s přírodními éterickými silicemi, kde ethanol působí jako rozpouštědlo

♥ V ústní kosmetice

♥ V čisticí a pečující kosmetice – zejména pro aknózní a mastnou pleť

♥ Ve výrobcích na ošetření nohou, kde má líh funkci především dezinfekční, chladivou nebo jako rozpouštědlo dalších aktivních látek

V přírodní a zvláště certifikované kosmetice se ethanol používá také jako konzervační látka samostatně. V tomto případě musí být jeho koncentrace ve výrobku kvůli dostatečné účinnosti vyšší než 20 %. Nebo se využívá v kombinaci s jinými antimikrobiálními přísadami.

„Dnes již víme, že koncentrace ethanolu nad 30 % může pleť dráždit.“

V minulosti se ethanol velmi často používal v pleťových čisticích vodách, protože líh zlepšuje rozpouštění mastných nečistot a má dezinfekční účinek. Dnes ale víme, že v koncentraci nad 20 % pleť přespříliš odmašťuje a v koncentraci nad 30 % může pleť i dráždit.

Maximálně 20% koncentrace lihu je doporučována pouze v přípravcích pro mladou mastnou a aknózní pleť. Pro suchou a zralou pleť rozhodně nejsou přípravky s takovou koncentrací lihu vhodné.

V současnosti můžeme  podobného čisticího účinku v pleťových vodách dosáhnout také s použitím jemných tenzidů.

Alkohol v kosmetice Manufaktura

Ve výrobcích Manufaktura používáme kvalitní kvasný líh zvláště denaturovaný denaturačním činidlem povoleným pro kosmetické výrobky. V přípravcích má alkohol (líh) funkci rozpouštědla nebo funkci dezinfekční.

Pivní kosmetika Manufaktura obsahuje skutečné pivo Ferdinand – ležák světlý Max 11 % vařené z prvotřídních českých surovin.

Které výrobky Manufaktura obsahují alkohol?

Toaletní vody

Aroma roll-ony

SOS gel CLEAR na akné

♥ Bylinná ústní voda

Balzám po holení Pivní kosmetika a MEN Original (balzám po holení MEN Sensitive 2v1 alkohol neobsahuje)

Dezinfekční gely na ruce a dezinfekční sprej (nejedná se o kosmetiku, ale certifikované biocidy)

V některých výrobcích jako je např. pleťová séra a omlazující booster Sedmikráska, after party maska na obličej Louka, krém na ruce Meruňka nebo elixír na ruce Růže používáme komplex vitaminů A, C, E, který obsahuje nepatrné množství lihu (v desetinách procenta) a působí jako rozpouštědlo zlepšující vstřebávání vitaminů do pleti.

Minimální množství lihu ve výrobku je v těchto případech snadno rozpoznatelné také tím, že se název Alcohol vyskytuje až ve 2. polovině složení výrobku (INCI). Toto zanedbatelné množství lihu v těchto výrobcích se nijak nepříznivě neprojeví při jejich aplikaci na pokožku.

Není alkohol jako alkohol

„Ve složení našich výrobků se objevují i jiné alkoholy, které někteří zákazníci zaměňují s lihem.“

Někteří naši zákazníci mylně zaměňují Cetearyl Alcohol nebo Benzyl Alcohol s lihem (alkoholem). Tyto dvě látky ale s lihem nemají mnoho společného a mají i odlišné vlastnosti a funkce.

• Cetearyl Alcohol je voskovitá látka přírodního původu. Jedná se o směs mastných alkoholů používanou např. ve formulacích emulzních nebo kondicionačních výrobků ke zvýšení viskozity a jejich stabilizaci.

• Benzyl Alcohol je vonná látka vyskytující se v některých éterických olejích a bývá také zároveň konzervační látkou pro přírodní kosmetiku.

A co alkohol ve Vinné a Pivní kosmetice Manufaktura?

Pivní šampon na vlasy s tradicí od roku 2007 získal také 2. místo v anketě Kosmetické hvězdy, v kategorii Šampony a kondicionéry!

Ani v případě produktů s pravým pivem, které obsahuje Pivní kosmetika, není zapotřebí se obávat nepříznivých účinků lihu na pokožce.

V Manufaktuře používáme ležák Ferdinand, který obsahuje 4,7 % alkoholu. Pokud tedy výrobek obsahuje např. 10 % piva, odpovídá to pouze 0,47 % alkoholu, což je zanedbatelná koncentrace, při které se neprojeví žádné nepříznivé účinky lihu na pokožce.

V Pivní kosmetice využíváme v recepturách, které to umožňují, pravé české pivo v následujících produktech:

Sprchový gel Pivní kosmetika

Pivní šampon, jemný šampon proti lupům a extra jemný šampon snů

Regenerační kondicionér

Posilující maska na vlasy

Z tohoto výčtu má nejvyšší obsah piva Pivní šampon, který obsahuje 10 % piva. V ostatních výrobcích (např. krém na ruce, balzám na rty) pak najdete speciální extrakt z piva, který alkohol neobsahuje.

V případě Vinné kosmetiky využíváme ve složení víno, hroznový olej nebo vinný extrakt. Pravé moravské víno Pfeffer pak obsahují tyto kosmetické výrobky:

Sprchový gel

Vlasový šampon

Vlasový kondicionér

Obsah alkoholu v nich tvoří max. 0,36 %, což je stejně jako v případě výrobků s obsahem piva zanedbatelná koncentrace, které se není třeba obávat – v kontaktu s pokožkou se nepříznivě neprojeví. Hlavní příznivé účinky vína vyplývají z aktivních látek z hroznové šťávy.

Tipy na „alkohol free“ kosmetiku

Odličovací péče bez alkoholu

Extra jemné odličovací pleťové mléko Sedmikráska pro citlivou pokožku se sedmikráskou a ovesným beta-glukanem vaši pleť dokonale zbaví make-upu a nečistot a připraví ji na další pečující rituály.

Multifunkční čisticí gel, peeling & maska na obličej CLEAR & HAPPY 3v1 se svěží vůní okurky je naprostým základem v péči o mastnou až aknózní pleť. Zaručuje dokonalé a hloubkové čištění pleti, zmírňuje projevy akné, hydratuje a rozjasňuje pokožku.

Anti-pollution & Detox micelární voda LOUKA představuje moderní a šetrný způsob čištění pleti. Obsahuje unikátní přírodní komplex z českých a slovenských lučních bylin, který pleť efektivně chrání a přináší jí skvělé detoxikační účinky. Díky obsahu jemných mycích tenzidů a sacharidů zbaví pleť make-upu i nečistot.

Pleťové krémy bez alkoholu

Jemný anti-pollution denní pleťový krém Sedmikráska pro citlivou pleť s jedinečným koktejlem přírodních ingrediencí dlouhodobě hydratuje, ochraňuje před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí a předchází vzniku vrásek.

Jemný denní hydratační pleťový krém Mrtvé moře je vhodný i pro citlivou pleť. Obsahuje minerály z Mrtvého moře, ovesný výtažek, kyselinu hyaluronovou a ceramidy pro hydrataci, omlazení a ochranu. Dopřejte své pleti potřebnou péči a pocit hebkosti.

Anti-pollution & Anti-aging pleťový fluid LOUKA s unikátní recepturou z českých a slovenských lučních bylin má detoxikační účinky a efektivně chrání pleť před nepříznivými vnějšími vlivy. Napomáhá regeneraci, hydrataci a zpomaluje stárnutí pleti s lifting efektem.

Lehký hydratační pleťový krém CLEAR & HAPPY pro problematickou pleť výrazně zmírňuje aknématuje příliš lesklou pleť a vrací suché pleti její vláčnost. Na pokožce navíc vytváří ochrannou bariéru proti škodlivým vlivům prostředí.

Pleťové masky a speciality bez alkoholu

Čisticí jílová pleťová maska Sedmikráska s moderním růžovým jílem, sedmikráskou a kyselinou hyaluronovou nesmí chybět při vašem zkrášlujícím rituálu. Dopřeje své pokožce hloubkovou očistu, rozjasnění, hydrataci a okamžitý lifting.

Exkluzivní pleťový olejový elixír Sedmikráska s hypoalergenní vůní regeneruje, vyživuje, zvláčňuje, hydratuje a předchází stárnutí pleti. Je vhodný pro všechny typy pleti, včetně citlivé.

Anti-pollution & Anti-aging pleťové sérum LOUKA – objevte hydratační pleťové sérum, které navíc získalo 3. místo v anketě Kosmetické hvězdy 2022 v kategorii Séra, kúry a masky. Vyhladí, rozzáří, dá pleti „napít“ a dokonale ji ochrání před nepříznivými vlivy znečištěného prostředí. Zázrak z lučního kvítí, který si zamilujete.   

Ochranné a regenerační anti-pollution & Anti-aging sérum na rty LOUKA s komplexem z českých a slovenských bylin a ovoce pro krásné a pečlivě opečovávané rty je ideální pro život ve městě.

Péče o tělo a ruce bez alkoholu

Anti-pollution ochranný krém na ruce LOUKA – ochranný, hydratační a regenerační krém na ruce LOUKA s bambuckým máslem a anti-pollution komplexem z českých a slovenských bylin a ovoce pro hebkou a jemnou pokožku. Poskytněte svým rukám ochranný štít plný přírody a dopřejte jim intenzivní regeneraci a ochranu.

Výživný, hydratační & Anti-aging krém na ruce Růže – výživný, hydratační & anti-aging krém na ruce v sobě ukrývá vzácný růžový olej, bambucké máslo, kyselinu hyaluronovou a celou řadu minerálů z vřídelní soli. Dokonalá regenerace, dlouhodobá hydratace, omlazení a účinná ochrana pro namáhané ruce.

Hydratační tělové mléko na suchou pokožku MERUŇKAhydratační vysoce přírodní tělové mléko na suchou pokožku s cennými přírodními oleji, výtažky z meruněk a kyselinou hyaluronovou dlouhodobě hydratuje, zjemňuje, vyživuje a regeneruje.

Výživné, hydratační a regenerační tělové máslo Mrtvé moře pro citlivou a suchou pokožku obsahuje vysoce přírodní složení, které poskytne vaší pleti okamžitou úlevu, výživu a hydrataci. Jemná a svěží hypoalergenní unisex vůně nádherně provoní pokožku.

Vlasová péče bez alkoholu

Regenerační šampon na suché a poškozené vlasy MERUŇKA s výtažky z meruněk a pšeničných klíčků, mandlovým olejem a studiemi ověřenou aktivní látkou Xylishine™ intenzivně hydratuje, opravuje vlasová vlákna, vyživuje a posiluje.

Intenzivní výživná maska na suché a poškozené vlasy MERUŇKA bez silikonů zachrání unavené, vysušené, lámavé a slabé vlasy! S přírodními oleji, výtažky z meruňky, pšenice, broskví a jablek, kreatinem a studiemi ověřenou aktivní látkou Xylishine™ navrátí vlasům přirozenou krásu.

Extra jemný šampon Mrtvé moře Objem & hydratace bez obsahu SLES se solí z Mrtvého moře a ovesným výtažkem pro výživu, hydrataci a objem. Ideální pro jemné, normální až mastné vlasy a pro osoby s citlivou pokožkou.

Jemný vlasový balzám Mrtvé moře Regenerace & hydratace bez silikonů navrací sílu a vitalitu křehkým a poškozeným vlasům a zklidňuje citlivou podrážděnou pokožku hlavy. Vysoce přírodní kondicionér s regenerační solí z Mrtvého moře napomáhá zacelení vlasů, zvyšuje jejich pevnost, pružnost a lesk.

Z Manufaktury přejeme krásné beauty chvilky.

Mohlo by vás zajímat

Co znamená „anti-pollution“?

Co znamená „anti-pollution“?

26. 2. 2021 autor: Bára Čechová a vývojové oddělení

Přečíst
Cosmopolitan Beauty Awards: 7 ocenění pro Manufakturu

Cosmopolitan Beauty Awards: 7 ocenění pro Manufakturu

26. 6. 2024 autor: Petra Bečičková

Přečíst
Rozhovor s kreativní ředitelkou: Meduňka v novém

Rozhovor s kreativní ředitelkou: Meduňka v novém

1. 6. 2024 autor: Petra Bečičková

Přečíst

Přidejte se k nám

  • Akční nabídky, dárky k nákupu
  • 30 bodů do začátku :)
  • Body sbíráte na prodejnách i e-shopu
Registrovat se

Cookies

Manufaktura s.r.o. zpracovává vaše osobní údaje pomocí cookies, které jsou nezbytné pro správné fungování webu, optimalizaci výkonu a cílené nabídky. Můžete přijmout vše kliknutím na tlačítko Souhlasím se všemi cookies, případně změnit kliknutím na Nastavení nebo Cookies v zápatí webu. Pokud odmítnete, zpracujeme jen nezbytné cookies.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.