-20 % na Hvězdu měsíce: Toaletní voda Louka za 559 Kč

Povídání ke čtvrtému adventnímu týdnu

Celý týden směřuje k pomyslnému zářivému cíli, Štědrému dni.
Tak jako dnes bylo i v minulosti plno příprav, shánění, nakupování, uklízení - jen v trochu jiné podobě.

Výstižně to líčí vtipná podkrkonošská koleda o chasníkovi, který celý týden běhal po horách a sháněl všechno potřebné. Kromě jiného koupil do plecháčku tekuté pivovarské kvasnice od kvasničkové báby. Ta je v putně na zádech roznášela po vsích a to se ví, pokud mrzlo, až praštělo, kvasnice namrzly, koláče nevzešly, měly brousek. Nešťastný chalupník dostal od své rozzlobené ženy naplácáno lopatou. Podobné veselé koledičky jsou charakteristické pro české lidové prostředí. Nejsou jen o mysteriu narození Mesiáše, ale často velmi rozverně popisují trampoty prostého lidu.

 

Slavnostní stůl

Když bylo všechno napečeno a navařeno, chystal se slavnostní stůl. Bylo velmi málo dnů v roce, kdy se pokrýval bílou plachtou. Pod ubrus dali hrst od každého druhu obilí i několik penízků pro štěstí. Na stůl kladla hospodyně devatero pokrmů, protože devítka byla magická číslice prosperity. Pod stůl nastlali voňavé seno, aby ho v příštím roce byla hojnost a také připomínalo první Ježíškovo lože. Nohy stolu obepnuli a spojili řetězem v důvěře, že budou všichni v příštím roce pospolu a ani smrt je nerozdělí.

Slavnostní večeře

Večeře bývala štědrá i na venkově, ale nebyl to smažený kapr s bramborovým salátem. Rybu si na vsi mohl dovolit málokdo. Na té si pochutnali ve šlechtických a měšťanských rodinách, v klášterech, které vlastnili svoje rybníky a možná i mlynář, pokud si do zástavy, rybníčku nade mlýnem, nasadil pár kapříků. V chalupách to vyřešili upečením ryby z kynutého těsta. Večeře se skládala z "rybové"polévky, kde místo rybek plavaly proužky mrkve, celeru a hub. Také hrách v ní byl a kromě toho si ho upražili v podobě pučálky. Nechyběl jahelník, nákyp ze žlutých jáhel, připomínajících penízky, také pokrmy z hub a česneku, který měl ochránit od nemocí a působení čarodějnic. Z pečiva to byla štědrovka, húsce čili vánočka, u německých Čechů spíše sladká štóla, spařované pečivo nazývané peciválky nebo peřinky a také moučná kaše, slazená medem. Samosebou i jablka, ořechy a sušené ovoce. Došlo i na tu oblíbenou muziku. Štědrá večeře spadá ještě do období půstu, tedy by na stole nemělo být maso. Ryby, mušle, raci a hlemýždi se ale považovali za postní pokrm. Před večeří, ostatně jako před každým jídlem, se lidé pomodlili.

Nebylo by od věci, kdybychom i my, věřící i nevěřící, alespoň jednou v roce poděkovali Bohu či přírodě, všem pilným pracovitým lidem i mamince, která všechno s láskou přichystala. Alespoň jednou v roce si připomenout, že nic na světě není samozřejmost. Pro budoucí časy by nám všem prospěla jako program jenom tři slova - slušnost, skromnost a pokora.

Přeji vám krásné Vánoce a především zdraví vám i vašim blízkým...

Naše sváteční tipy!

Horácký hubník

Na Vysočině se houbový pokrm ke Štědré večeři připravuje trochu odlišně než obecně známý kuba. Má výhodu, že je lehčí, lépe stravitelný a nenadýmá, jako kroupový nebo krupkový kuba. Nechcete-li mít pod stromečkem třaskavou směs, zkuste letos tuto variantu.

  • Starší bílé pečivo nakrájejte na kostky.
  • Dvě hrsti sušených hub zavlažte teplým mlékem a nechte chvilku bobtnat.
  • Pak mléko z hub sceďte do misky, rozšlehejte se žloutky, solí a špetkou pepře a nalijte na pečivo. Až se vsákne, přidejte utřený česnek podle chuti, přiměřeně rozemnuté majoránky a houby, na drobno rozsekané.
  • Omastěte dvěma lžícemi sádla, může být i se škvarky. Dobře promíchejte a nakonec lehce zapracujte tuhý sníh z bílků.
  • Směs upravte do sádlem poctivě vymazaného pekáčku a do červena zapečte. Je to vlastně lehká voňavá česnekovo houbová nádivka.

"rybová" polévka

  • Celý neloupaný hrách namočte přes noc do vody. Pak vařte bez soli téměř do měkka.
  • Do jiného hrnce dejte vařit vodu, můžete použít i kostku kvalitního zeleninového bujónu.
  • Přidejte "rybky" nakrájené z mrkve a celeru a předem namočené sušené houby. Osolte podle chuti a okořeňte muškátovým květem. Povařte do změknutí zeleniny a hub a zahustěte žlutou máslovou jíškou.
  • Přidejte vařený hrách.
  • Do hotové polévky vmíchejte šálek husté smetany s rozšlehanými žloutky, sekanou zelenou petrželku a lžičku čerstvého másla. Pak už nevařte.

 

Dobrou chuť a krásné Vánoce,
Vaše Manufaktura

 

 

Kamila Skopová, výtvarnice

S výtvarnicí  a spisovatelkou Kamilou Skopovou spolupracujeme již dlouhá léta.
Vytváří pro nás překrásné kresby (malby, ilustrace), řada z nich zdobí etikety našich výrobků.
Je autorkou řady publikací, spolupracuje s řadou folklorních souborů.
Je autorkou mnoha výstav lidových zvyků a obyčejů.

Informace o tom, jak zpracováváme a chráníme Vaše osobní údaje, najdete na stránce Ochrana osobních údajů.