Prodejny otevřeny! Dnes jarní slevy a doprava po ČR zdarma nad 1000 Kč.

Povídání ke čtvrtému adventnímu týdnu

Celý týden směřuje k pomyslnému zářivému cíli, Štědrému dni. Tak jako dnes bylo i v minulosti plno příprav, shánění, nakupování, uklízení - i když v trochu jiné podobě. 

 

Výstižně to líčí vtipná podkrkonošská koleda o chasníkovi, který celý týden běhal po horách a sháněl všechno potřebné. Kromě jiného koupil do plecháčku tekuté pivovarské kvasnice od kvasničkové báby. Ta je v putně na zádech roznášela po vsích a to se ví, pokud mrzlo až praštělo, kvasnice namrzly, koláče nevzešly, měly brousek. Nešťastný chalupník dostal od své rozzlobené ženy naplácáno lopatou. Podobné veselé koledičky jsou charakteristické pro české lidové prostředí. Nejsou jen o mysteriu narození Mesiáše, ale často velmi rozverně popisují trampoty prostého lidu.

Slavnostní stůl
Když bylo všechno napečeno a navařeno, chystal se slavnostní stůl. Bylo velmi málo dnů v roce, kdy se pokrýval bílou plachtou. Pod ubrus dali hrst od každého druhu obilí i několik penízků pro štěstí. Na stůl kladla hospodyně devatero pokrmů, protože devítka byla magická číslice prosperity. Pod stůl nastlali voňavé seno, aby ho v příštím roce byla hojnost a také připomínalo první Ježíškovo lože. Nohy stolu obepnuli a spojili řetězem v důvěře, že budou všichni v příštím roce pospolu a ani smrt je nerozdělí.

Slavnostní večeře
Večeře bývala štědrá i na venkově, ale nebyl to smažený kapr s bramborovým salátem. Rybu si na vsi mohl dovolit málokdo. Na té si pochutnali ve šlechtických a měšťanských rodinách, v klášterech, které vlastnili svoje rybníky a možná i mlynář, pokud si do zástavy, rybníčku nade mlýnem, nasadil pár kapříků. V chalupách to vyřešili upečením ryby z kynutého těsta. Večeře se skládala z "rybové"polévky, kde místo rybek plavaly proužky mrkve, celeru a hub. Také hrách v ní byl a kromě toho si ho upražili v podobě pučálky. Nechyběl jahelník, nákyp ze žlutých jáhel, připomínajících penízky, také pokrmy z hub a česneku, který měl ochránit od nemocí a působení čarodějnic. Z pečiva to byla štědrovka, húsce čili vánočka, u německých Čechů spíše sladká štóla, spařované pečivo nazývané peciválky nebo peřinky a také moučná kaše, slazená medem. Samosebou i jablka, ořechy a sušené ovoce. Došlo i na tu oblíbenou muziku. Štědrá večeře spadá ještě do období půstu, tedy by na stole nemělo být maso. Ryby, mušle, raci a hlemýždi se ale považovali za postní pokrm. Před večeří, ostatně jako před každým jídlem, se lidé pomodlili.

Nebylo by od věci, kdybychom i my, věřící i nevěřící, alespoň jednou v roce poděkovali Bohu či přírodě, všem pilným pracovitým lidem i mamince, která všechno s láskou přichystala. Alespoň jednou v roce si připomenout, že nic na světě není samozřejmost. Pro budoucí časy by nám všem prospěla jako program jenom tři slova - slušnost, skromnost a pokora.

Přeji vám krásné Vánoce a především zdraví vám i vašim blízkým...

Naše sváteční tipy!

Horácký hubník
Na Vysočině se houbový pokrm ke Štědré večeři připravuje trochu odlišně než obecně známý kuba. Má výhodu, že je lehčí, lépe stravitelný a nenadýmá, jako kroupový nebo krupkový kuba. Nechcete-li mít pod stromečkem třaskavou směs, zkuste letos tuto variantu.

Starší bílé pečivo nakrájejte na kostky. Dvě hrsti sušených hub zavlažte teplým mlékem a nechte chvilku bobtnat. Pak mléko z hub sceďte do misky, rozšlehejte se žloutky, solí a špetkou pepře a nalijte na pečivo. Až se vsákne, přidejte utřený česnek podle chuti, přiměřeně rozemnuté majoránky a houby, na drobno rozsekané. Omastěte dvěma lžícemi sádla, může být i se škvarky. Dobře promíchejte a nakonec lehce zapracujte tuhý sníh z bílků. Směs upravte do sádlem poctivě vymazaného pekáčku a do červena zapečte. Je to vlastně lehká voňavá česnekovo houbová nádivka.

"rybová" polévka
Celý neloupaný hrách namočte přes noc do vody. Pak vařte bez soli téměř do měkka. Do jiného hrnce dejte vařit vodu, můžete použít i kostku kvalitního zeleninového bujónu. Přidejte "rybky" nakrájené z mrkve a celeru a předem namočené sušené houby. Osolte podle chuti a okořeňte muškátovým květem. Povařte do změknutí zeleniny a hub a zahustěte žlutou máslovou jíškou. Přidejte vařený hrách. Do hotové polévky vmíchejte šálek husté smetany s rozšlehanými žloutky, sekanou zelenou petrželku a lžičku čerstvého másla. Pak už nevařte.

 

 

Kamila Skopová, výtvarnice

S výtvarnicí  a spisovatelkou Kamilou Skopovou spolupracujeme již dlouhá léta.
Vytváří pro nás překrásné kresby (malby, ilustrace), řada z nich zdobí etikety našich výrobků.
Je autorkou řady publikací, spolupracuje s řadou folklorních souborů.
Je autorkou mnoha výstav lidových zvyků a obyčejů.

Informace o tom, jak zpracováváme a chráníme Vaše osobní údaje, najdete na stránce Ochrana osobních údajů.