Jistě si v neděli zapálíte první svíčku na adventním věnci. Je to vlastně nepříliš stará tradice. Přišla k nám, podobně jako vánoční stromek, z německého prostředí. Na zeleném věnci mají být tři svíčky v postních barvách tmavě modré nebo fialové a jedna svíčka růžová. Ta se zapaluje o třetí adventní neděli, stříbrné, zasvěcené Panně Marii a děťátku, které nosí pod srdcem. Je to neděle radostného očekávání.
Začátek Adventu je plný zvyků a obyčejů
Letos připadl začátek Adventu na 27. listopadu. Ve středu 28. listopadu, má svátek svatý Ondřej - patron všech zamilovaných a snoubenců. Mnoho věšteb na lásku a budoucího partnera zkoušely svobodné dívky už při ondřejském svátku a nečekaly až na Štědrý den. Házely pozpátku střevícem nebo jablečnou slupkou, klepaly na kurník, ozve-li se kohout a tím i naděje na vdavky. Třásly plotem nebo bezem a podle zaštěkání psa usuzovaly na část vsi, odkud by mohl přijít ženich.
Hned při úsvitu 4. prosince na svátek Barbory si vdavekchtivé dívky opatřily tři višňové větvičky. Doma je vložily do vody a každé ráno rosily vodou, předem ohřátou v ústech. Pokud višně do Štědrého večera vykvetly, určitě byla do roka veselka.
Svatý Mikuláš
Děti se už nemohou dočkat Mikuláše. Je to tradice nejen česká. Svatý Nikolas - Sinteer Klaas obdarovává děti i v jiných zemích Evropy. V Americe mají svého Santu, což je ovšem jiná kapitola.
Věděli jste, že onen bodrý stařec s červenobílou čepičkou je vlastně produkt reklamní kampaně firmy Coca Cola z 30. let minulého století. Jejich tehdejší grafik - původem Švéd si vzpomněl na své dětství a na červenobílého trpaslíčka Jultomtena, který nosí dárky švédským dětem. Oblékl podobně muže a ti po obchodních domech rozdávali vánoční Coca Colu. Jméno Santa Klaus je zkomolenina právě toho Sinteer Klaas, svatého Mikuláše, jehož si do Států přivezla početná skupina přistěhovalců z Nizozemí.
Tradiční české Vánoce
Nenechme si implantovat cizí komerční prvky do českých Vánoc. Naše Vánoce mají kořeny v hlubokém dávnověku, v dobách předkřesťanských. Staré rituály a pověry po staletí prorůstaly novějšími křesťanskými obřady, až vznikl jedinečný novotvar českých Vánoc. Máme své Jezulátko, které na oplátku za dary, které mu kdysi chudí lidé nesli spolu se srdcem na dlani k jeslím, obdarovává dnes symbolicky nás a hlavně naše děti. Proč bychom si tu líbeznou legendu měli nechat kazit komerčním pozlátkem?
Věříme, že i pro vás se dnes stalo největším obdarováním zdraví a blízkost všech, které máme rádi.
Náš lahodný tip! Zahřejte se svařeným vínem.
V podzimních sychravých dnech s mlhami a prvními mrazíky zatoužíme po návratu z procházky po nějakém hřejivém nápoji. Třeba po klasickém "svařáku". Jenomže připravit dobré svařené víno je kumšt. Ono se pochopitelně vařit nesmí, to by z vína zbyla obarvená voda bez alkoholu. A pokud se koření alespoň chvíli nepovaří, nemá šanci uvolnit chuť ani vůni.
Jak tedy na to?
- Do většího hrnce dejte kilogram jemného krystalového cukru a nechte ho na střední teplotě zhnědnout do bronzového karamelu.
- Zalijte asi půl litrem studené vody, ale opatrně, cukr při zalévání prská. Hned přidejte tři roličky skořice, lžíci hřebíčků, čtyři hvězdičky badyánu, jednu tobolku nebo pár zrnek kardamomu a kůru tence sloupnutou z bio pomeranče a citrónu.
- Nechte vařit nejméně 20 minut - pokud je třeba, přilijte vodu. Pak přiklopte a nechte alespoň týden macerovat.
- Nakonec hustý sirup přeceďte přes sítko do lahve.
- Když dostanete chuť na svařené víno, stačí ho ohřát na příjemnou teplotu a osladit podle chuti tímto zlatým sirupem.
- Ozdobte žáruvzdornou sklenku s horkým vínem skrojkem pomeranče nebo citronu a podle skandinávského zvyku můžete do nápoje vhodit pár rozinek a mandličku.
Prostřete si jako v pohádce
Inspirujte se v kategorii Stolování a česká řemesla, kde naleznete mnoho tipů na svátečně prostřený stůl.
Přejeme krásný předvánoční čas,
Vaše Manufaktura
Kamila Skopová, výtvarnice
S výtvarnicí a spisovatelkou Kamilou Skopovou spolupracujeme již dlouhá léta.
Vytváří pro nás překrásné kresby (malby, ilustrace), řada z nich zdobí etikety našich výrobků.
Je autorkou řady publikací, spolupracuje s řadou folklorních souborů.
Je autorkou mnoha výstav lidových zvyků a obyčejů.